Spring naar hoofd-inhoud

Zorgsector: afsprakenkader als oplossing voor wederzijdse verzuchtingen over uitzendarbeid en projectsourcing

Federgon, het netwerk voor werk en de federatie van HR-dienstverleners die onder meer de uitzendsector en de projectsourcingsector vertegenwoordigt, werkt momenteel met vier zorgkoepels aan een afsprakenkader over uitzendarbeid en projectsourcing. Nog meer dan in andere sectoren kampt de zorgsector met een enorme krapte aan personeel. Federgon benadrukt dat de dienstverlening van de uitzend- en projectsourcingbedrijven niet het probleem maar net een deel van de oplossing is.

De grote personeelstekorten door de te krappe arbeidsmarkt zetten veel organisaties onder druk. Het is daarom belangrijk dat het beschikbare personeel zo goed mogelijk wordt ingezet. Systemen als uitzendarbeid en projectsourcing zijn de arbeidsmarktinstrumenten bij uitstek die hiervoor kunnen ingezet worden. Beide systemen kunnen voor veel bedrijven een antwoord bieden op de nood aan personeel op een krappe arbeidsmarkt. Bovendien vinden meer en meer werknemers het vandaag belangrijk om het stuur van hun loopbaan in eigen handen te nemen. Dat is een trend die we ook in de zorgsector zien. Voor heel wat zorg- en verpleegkundigen kan werken op uitzend- of projectbasis op een bepaald moment in de loopbaan een ideale oplossing zijn.

“Momenteel wordt er zowel voor uitzendarbeid als voor projectsourcing gewerkt aan een concreet afsprakenkader met vier zorgkoepels. We bekijken dit heel ruim, ook punten rond opleiding, well-being en retentie komen aan bod”, bevestigt Ann Cattelain, CEO van Federgon. “Het is de bedoeling dat er net zoals in andere sectoren ook in de zorgsector op een correcte en professionele manier een beroep kan worden gedaan op deze vormen van dienstverlening. Het afsprakenkader moet langs beide kanten frustraties wegnemen. De discussie dat uitzendarbeid en projectsourcing een deel zijn van het probleem is niet de juiste, ze zijn een oplossing voor de uitdagingen waarmee onze arbeidsmarkt en ook de zorgsector kampt”, alsnog Ann Cattelain.


Federgon, het netwerk voor werk. Door een optimale ondersteuning in elke fase van hun loopbaan zorgen we er mee voor dat mensen hun plek vinden in de wereld van werk.