Spring naar hoofd-inhoud

In Brussel doet uitzendwerk het steeds beter

|   UitzendarbeidNewsletters

Rond de jaren 2000 heeft de Brusselse wetgever beslist om alle HR-dienstverleners ertoe te verplichten “deel te nemen aan de arbeidsmarkt”, als ze hun beroep wilden kunnen blijven uitoefenen. Deze wet, waarvan de betekenis de beste kan ontgaan, heeft in juni 2019 geresulteerd in de ondertekening van een akkoord tussen Brusselse sociale partners en de regionale Regering. Na een onderhandeling van bijna twintig jaar…

Ook al heeft de coronacrisis het begin van de inwerkingtreding afgeremd, is Federgon tevreden dat het “sectorcomité”, dat de spil is van dit project, sinds eind 2020 samenkomt en dat het raamakkoord voor uitzendarbeid dat bestaat uit 12 werkterreinen, al succesvol is.

Als eerste concreet voorbeeld van dit succes zal Travi (het Vormingsfonds voor de uitzendkrachten) bij het Beroepenpunt regelmatig infosessies kunnen geven aan de Brusselse werkzoekenden over wat uitzendwerk inhoudt. Meer nog, er zullen ook sessies worden voorzien voor de werkadviseurs van Actiris en van Bruxelles Formation. Onbekend maakt onbemind. We willen werkzoekenden en werkadviseurs zo goed mogelijk informeren over de troeven van uitzendwerk maar ook over de grenzen en beperkingen, zodat er met kennis van zaken de beste keuze kan gemaakt worden.

Alle erkende uitzendbureaus in Brussel zijn betrokken partij bij deze overeenkomst en zullen een bijdrage leveren waar ze kunnen. Sommige Brusselse actoren nemen in dit dossier een tegenstrijdige houding aan. Ze zien enkel negatieve aspecten in uitzendwerk en zouden het tegen elke prijs aan banden willen leggen, maar tegelijkertijd zouden ze willen dat we alle ellende van de regionale arbeidsmarkt oplossen. We concentreren ons dan ook op werkterreinen. Het woord is aan de actoren.


Contact

Arnaud le Grelle

Directeur Wallonië-Brussel
Coördinator commissie Interim Management

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be