Spring naar hoofd-inhoud

Unaniem advies sociale partners dienstencheques

|   DienstenchequesNewsletters

De sociale partners betrokken bij de dienstencheques in Vlaanderen hebben kennisgenomen van het rapport “Financiële analyse van de dienstenchequebedrijven” van het departement Werk en Sociale economie. Dat rapport wijst op de snel dalende rentabiliteit en solvabiliteit van de dienstencheques-ondernemingen. De studie baseert zich op de cijfers van 2018 en de vastgestelde tendensen zetten zich in 2019 en 2020 door.

Vanuit een bekommernis om de continuïteit van de dienstencheques-ondernemingen te verzekeren en vanuit de wens om het sociaal statuut van de huishoudhulpen verder te verbeteren, vragen de sociale partners de Vlaamse minister van Werk een structureel antwoord te bieden op deze uitdagingen. Zij vragen daarom aan de minister een meerjarenplan op te stellen voor de sector om op die manier de ondernemingen én de werknemers snel perspectief te bieden.

De sociale partners zijn van oordeel dat volgende elementen deel moeten uitmaken van dergelijk meerjarenplan: 

  1. De sociale partners vragen een permanente monitoring van de financiële leefbaarheid van de dienstencheques-ondernemingen door de Vlaamse overheid. De studie “Financiële analyse van de dienstenchequebedrijven” moet regelmatig geactualiseerd worden en op aangeven van de sociale partners verfijnd worden.
  2. De sociale partners vragen een volledige indexering van de overheidstussenkomst in de dienstencheques. Zij vragen deze maatregel retroactief toe te passen vanaf de regionalisering om op die manier de historische achterstand weg te werken.
  3. De sociale partners vragen een regelmatige injectie van bijkomende financiële middelen in de sector, integraal te investeren in sociale akkoorden voor het personeel om op die manier tweejaarlijkse akkoorden te kunnen sluiten vergelijkbaar met andere sectoren. Deze extra financiering kan komen van een geleidelijke afbouw van de fiscale aftrek voor de gebruiker of vanuit een verhoogde overheidstussenkomst.
  4. Om de kwalitatieve aspecten van de tewerkstelling in de dienstencheques-sector te verbeteren vragen de sociale partners een gerichte extra enveloppefinanciering voor omkadering, coaching, werkbaarheid en opleiding van de huishoudhulpen.
  5. Gezien de omvang en de specificiteit van de sector, vragen de sociale partners dat de Vlaamse maatregelen rond werk vooraf getoetst worden op hun impact op de dienstenchequesector.
  6. Gezien het grote aantal ondernemingen/werknemers dat actief is over verschillende gewesten, vragen de sociale partners afstemming tussen de Vlaamse regering en de andere gewesten op het vlak van de financiering van de dienstencheques.

Contact

Paul Verschueren

Research & Economic Affairs Director / Directeur Vlaanderen

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be