Spring naar hoofd-inhoud

Uitzendsector kan tekort aan personeel in essentiële sectoren invullen

|   UitzendarbeidNewsletters

Vandaag kunnen meer dan een miljoen mensen hun job niet meer uitoefenen als gevolg van de coronacrisis. Enerzijds wordt er voor deze mensen massaal een beroep gedaan op tijdelijke werkloosheid. Anderzijds stellen we vast dat vandaag bepaalde sectoren juist nood hebben aan heel wat extra personeel! Wij denken hierbij uiteraard aan de zorgsector, maar we ontvangen gelijkaardige signalen vanuit andere sectoren, zoals bijv. de warenhuizen, de logistiek, de voeding, …

Vanuit de uitzendsector merken we dat een aantal werknemers die nu op tijdelijke werkloosheid staan, heel graag zouden werken in sectoren die wanhopig op zoek zijn naar extra krachten. Ook krijgen wij in onze uitzendkantoren veel aanvragen van studenten die de handen uit de mouwen willen steken. Het is dan ook meer dan evident dat de uitzendsector ondersteuning heeft aangeboden aan de Economic Risk Management Group van de overheid.

De uitzendsector heeft de expertise om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Werken met uitzendcontracten om tijdelijk werklozen die graag de handen uit de mouwen willen steken ergens anders te laten werken, is vandaag dé oplossing. Andere bedrijven mogen immers geen personeel ter beschikking stellen aan elkaar en evenmin korte opeenvolgende contracten opstellen.

De wetgeving inzake uitzendarbeid maakt het mogelijk om korte en flexibele contracten aan te bieden die snel en correct worden opgesteld, op basis van de loonvoorwaarden van de betrokken sector. Mogelijks is ook de regeling inzake de flexijobs een opportuniteit.

Zo zouden werknemers die bij hun eigen werkgever tijdelijk werkloos werden gesteld, via een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid (al dan niet in het kader van een flexi-job) perfect kunnen worden ingeschakeld om bedrijven met een tekort aan personeel snel en efficiënt te ondersteunen.

Dit is vandaag reeds mogelijk, maar de inspanningen zouden nog gevoelig kunnen geïntensifieerd, maar bovenal gecoördineerd kunnen worden! Vandaar onze oproep.

Wij nemen als sector onze verantwoordelijkheid dan ook ten volle op en hebben de beleidsverantwoordelijken op federaal en gewestelijk vlak gecontacteerd om onze expertise, die we overigens vandaag al volop inzetten, op grotere schaal uit te rollen.


Contact

Arnaud le Grelle

Directeur Wallonië-Brussel
Coördinator commissie Interim Management

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be
Paul Verschueren

Research & Economic Affairs Director / Directeur Vlaanderen

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be