Spring naar hoofd-inhoud

Uitzendarbeid: onaanvaardbare wetsvoorstellen!

|   UitzendarbeidNewsletters

Parlementsleden van sp.a en CD&V hebben bij het federaal parlement nieuwe wetsvoorstellen betreffende uitzendarbeid ingediend. Voor Federgon zijn deze voorstellen ofwel volstrekt onaanvaardbaar, ofwel volledig achterhaald.

Van de voorgestelde punten zijn er immers meerdere niet meer actueel, omdat het gaat om punten die reeds werden uitgevoerd, zoals de afschaffing van de 48-urenregel, het stemrecht voor uitzendkrachten in het kader van de sociale verkiezingen, of de feestdagen die tussen de (dag)contracten vallen. Ook werden de maatregelen die als doel hebben rekening te houden met de anciënniteit in geval van latere indienstneming bij de gebruiker opgenomen in de wet op het eenheidsstatuut.

Ten slotte willen wij erop wijzen dat enkele van deze wetsvoorstellen het sociaal overleg dat binnen de uitzendsector of op interprofessioneel niveau plaatsvindt, helemaal doorkruisen. Dat geldt met name voor de kwestie van de opeenvolgende dagcontracten, die binnen de Nationale Arbeidsraad op tafel ligt.

Federgon benadrukt nogmaals de cruciale rol van het sociaal overleg in het kader van elk initiatief dat wordt genomen ten aanzien van de uitzendsector.