Spring naar hoofd-inhoud

Uitzendarbeid en een contract voor onbepaalde duur

|   UitzendarbeidNewsletters

Een studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) die in april is gepubliceerd geeft aan dat mensen die ongewild een tijdelijke of deeltijdse job uitvoeren, meer stress kunnen ondervinden van de perceptie van jobonzekerheid. De uitzendsector is al langer vragende partij om te kunnen werken met uitzendcontracten voor onbepaalde duur.

De meeste ondernemingen hebben tegenwoordig te maken met arbeidsmarktkrapte; hun groei wordt afgeremd omdat ze geen geschikte medewerkers meer vinden. Dat fnuikt uiteindelijk de algemene economische groei. Eén van de oplossingen kan erin bestaan om ‘pools’ van gespecialiseerde werknemers te maken, die dan ter beschikking kunnen worden gesteld van de ondernemingen.

Deze specialisten krijgen een contract voor onbepaalde duur bij een uitzendbedrijf, zodat zij beschikken over inkomens- en werkzekerheid. Het grote voordeel van deze poolwerknemers is dat zij intensief kunnen worden opgeleid in knelpuntfuncties én waardevolle ervaring kunnen opdoen in verschillende ondernemingen, maar tegelijk kunnen genieten van de zekerheid van een contract voor onbepaalde duur.

Uitzendarbeid met contracten voor onbepaalde duur zijn reeds wettelijk voorzien in de wet Werkbaar en Wendbaar Werk, maar helaas is de cao die een aantal praktische zaken moet regelen er nog steeds niet. Federgon wil via enkele proeftuinen aantonen dat uitzendarbeid met contracten voor onbepaalde duur een win-win voor alle betrokken partijen zal zijn.