Spring naar hoofd-inhoud

Jaarverslag 2018 van Federgon: ‘Werk maken van werk’

|   Newsletters

Onze arbeidsmarkt vandaag, 3 sleutelwoorden: transities, digitalisering en een leven lang leren.

Ondanks alle inspanningen van zowel de federale als de regionale regeringen om jobs te creëren en de loonlasten te verlagen, blijven de uitdagingen groot en is er wat onze arbeidsmarkt betreft nog veel werk, onder meer om de mismatch weg te werken en de werkzaamheidsgraad te verhogen. Vandaag kunnen we niet spreken van een gezonde arbeidsmarkt, neen, onze arbeidsmarkt heeft koorts. Ze lijdt onder demografische evoluties en schaarste. De bedrijven zijn niet langer op zoek naar witte raven, zij zoeken tegenwoordig medewerkers die de juiste attitudes en competenties hebben. Het aantal niet ingevulde vacatures is nog nooit zo hoog geweest. En dit in bijna alle subregio’s van het land. Het betreft niet alleen hooggeschoolde jobs, maar ook midden- en laaggeschoolde functies.

Transities. Meer en meer zal het begeleiden van transities op onze arbeidsmarkt aan belang winnen. Transities binnen bedrijven, tussen bedrijven en tussen sectoren. Het intersectorale aspect wordt steeds belangrijker. De HR-dienstverleners spelen hierin een grote rol. Zowel op het gebied van expertise als op het gebied van de wettelijke mogelijkheden zijn de private HR-dienstverleners ‘incontournable’.

Digitalisering. Ook de digitalisering blijft een grote uitdaging. Welke impact zullen een ver doorgedreven automatisering, artificiële intelligentie en robotisering hebben? Jobs zullen verdwijnen, maar er zullen er nieuwe gecreëerd worden, daar zijn wij van overtuigd.

Een leven lang leren. Een leven lang leren wordt vanzelfsprekend. Op de schoolbanken moeten we ‘leren leren’, een basiscompetentie die de sleutel zal zijn voor onze verdere loopbaan. Zodat we kunnen blijven evolueren en bijblijven. Ook soft skills winnen aan belang. Elk individu is ‘owner’ van de eigen loopbaan en verantwoordelijk voor de eigen inzetbaarheid. Het spreekt voor zich dat ook overheden en bedrijven op het vlak van ‘employability’ hun verantwoordelijkheid moeten opnemen.

Lees hier het Jaarverslag 2018 van Federgon.