Spring naar hoofd-inhoud

Dienstenchequesector: de tewerkstelling van 140.000 poetshulpen veilig stellen

|   DienstenchequesNewsletters

De impact van de coronacrisis op de dienstenchequesector is enorm. Veel bedrijven hebben reeds beslist om alvast tot en met 5 april 2020 hun activiteiten te staken. Belangrijk is dat Federgon heeft kunnen bekomen dat bedrijven die hun activiteiten moeten stopzetten als gevolg van de huidige coronacrisis, voor hun werknemers een beroep kunnen doen op economische werkloosheid wegens overmacht, en dat is positief. Maar ook bedrijven die hun activiteiten willen verder zetten kunnen dit doen.

Vandaag hebben de diverse overheden al heel concrete maatregelen genomen om de huishoudhulpen die door de crisis economisch werkloos zijn financieel tegemoet te komen. Maar we moeten ook vooruit durven denken. We zijn het erover eens dat we er alles aan moeten doen om de tewerkstelling van de 140.000 poetshulpen op termijn te vrijwaren.

De financiële impact voor de dienstenchequesector zal sowieso enorm zijn. Het is cruciaal dat de dienstenchequebedrijven deze moeilijke periode kunnen overbruggen en dat de sector na deze crisis zo vlot mogelijk opnieuw kan opstarten. Federgon kijkt naar zowel de federale als de regionale overheid om de sector te ondersteunen. Reeds sedert begin vorige week zijn er nauwe contacten met het kabinet van de Vlaamse minister van werk om de nodige maatregelen te nemen om de dienstenchequesector door deze uitzonderlijke tijden te loodsen.

Sinds het begin van de crisis staat Federgon ook continu in dialoog met de gewestelijke overheden van Brussel en Wallonië om te bepalen wat de beste middelen zijn om de veiligheid en het voortbestaan van de sector te verzekeren. Tot nog toe is er weliswaar geen enkele definitieve oplossing uit de bus gekomen, maar Federgon herhaalt de noodzaak voor de gewesten om enerzijds de vervanginkomens van de huishoudhulpen aan te vullen teneinde hen te verzekeren van voldoende bestaansmiddelen en anderzijds de ondernemingen te ondersteunen opdat zij de schok te boven zouden komen en in de beste omstandigheden weer aan het werk zouden kunnen, zodra de economische activiteit kan worden hervat.

Onze grootste bezorgdheid is ervoor te zorgen dat deze moeilijke periode kan overbrugd worden, uiteraard in het belang van de poetshulpen en de gezinnen, maar ook in het belang van de bedrijven die zorgen voor de tewerkstelling.


Contact

Arnaud le Grelle

Directeur Wallonië-Brussel
Coördinator commissie Interim Management

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be
Paul Verschueren

Research & Economic Affairs Director / Directeur Vlaanderen

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be