Spring naar hoofd-inhoud

De loopbaancheque: 10 jaar bestaan en succesvoller dan ooit

|   LoopbaanbegeleidingNewsletters

Meer dan 190.000 Vlamingen en Brusselaars hebben al gebruik gemaakt van de loopbaancheque. Toen dit instrument 10 jaar geleden werd gecreëerd, moest het ervoor zorgen dat werkzoekenden op een bredere manier over hun (toekomstige) loopbaan konden nadenken. In 2023 blijkt de cheque een bijzonder groot succes te zijn.

Op initiatief van Vlaams minister van Werk Jo Brouns, heeft de Vlaamse Regering net voor de zomer principieel beslist om de kwaliteit van loopbaancoaches verder te bewaken via het opleggen van beroepsbekwaamheidscriteria die moeten bijdragen tot een verdere professionalisering van de sector. Vandaag mag iedereen zich ‘loopbaanbegeleider’ laten noemen, wat als gevolg heeft dat er soms ‘coaches’ zijn die niet over de vereiste kwalificaties beschikken. Daarom wordt in principe vanaf 1 januari een beroepskwalificatie voor loopbaanbegeleiders ingevoerd als mandaatvoorwaarde. “Een bewijs van kennis en kunde”, aldus Minister Brouns. Bestaande en nieuwe loopbaancentra- en begeleiders hebben zes jaar om die kwalificatie te halen. Uiteraard zullen de nodige overgangsmaatregelen worden voorzien. 

Ook Federgon telt heel wat leden die deze vorm van dienstverlening aanbieden. De loopbaancheque is het loopbaaninstrument bij uitstek om loopbanen in beweging te houden door ervoor te zorgen dat mensen op begeleiding kunnen rekenen op het moment dat ze het gevoel hebben om vast te zitten in hun loopbaan.


Contact

Paul Verschueren

Research & Economic Affairs Director / Directeur Vlaanderen

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be