Spring naar hoofd-inhoud

Vlaams Regeerakkoord onderschrijft de juiste doelstellingen voor de arbeidsmarkt, Federgon reikt de hand voor de concrete invulling

Federgon, Netwerk voor Werk, is tevreden dat de onderhandelaars erin geslaagd zijn om een nieuwe Vlaamse Regering te vormen. De doelstellingen die de nieuwe regering ambieert op onze arbeidsmarkt zijn de juiste doelstellingen. Federgon hoopt dat de concrete invulling van het regeerakkoord deze ambities ook zal kunnen waarmaken.

De nieuwe Vlaamse Regering herbevestigt het doel om een werkzaamheidsgraad van 80% te behalen en te overschrijden. Zowel werkgevers als werknemers hebben vandaag alle baat bij een sterke begeleiding op de arbeidsmarkt. De economische conjunctuur en de krapte op de arbeidsmarkt vormen een uitgelezen kans om werknemers te sterken, talenten te ontwikkelen en de arbeidsmarkt te hervormen.

Het Regeerakkoord toont alvast dat de neuzen in de juiste richting staan om iedereen de juiste en aangepaste begeleiding te kunnen bieden. Zo wil men de terug-naar-werk-reflex breed invoeren in de begeleiding van langdurig zieken, zal men het Vlaams Opleidingsverlof eindelijk verankeren en wil men oneigenlijke detachering terugdringen door de procedure van de single permit te versnellen.

“Op onze arbeidsmarkt heeft iedere werkgever, iedere werknemer en iedere werkzoekende specifieke noden en vragen, iedereen vertrekt vanuit een andere positie op die arbeidsmarkt”, zegt Paul Verschueren, Directeur Vlaanderen bij Federgon. “We zijn tevreden dat het regeerakkoord die diversiteit erkent en dat de neuzen in de juiste richting staan, maar merken op dat er nog veel onzekerheden zijn inzake de budgettaire implicaties en concrete invulling. De Vlaamse Regering vertrekt correct vanuit de visie dat verschillende arbeidsmarktactoren elk een verschillende verantwoordelijkheid hebben op te nemen. Federgon steekt alvast de hand uit om mee te werken aan de vooropgestelde doelen.”

Voor een volledige evaluatie en de concrete invulling van de verschillende doelstellingen wacht Federgon in spanning de voorstelling af van de regeringsverklaring die maandag in het parlement gegeven zal worden.

Tot slot is Federgon voorzichtig tevreden dat de nieuwe Vlaamse Regering het gesprek wil aangaan met de sector over de toekomst van de financiering van het dienstenchequesysteem. “Onze vraag naar hogere inkomsten is er steeds geweest om een hoger loon voor onze poetshulpen te kunnen voorzien, betere begeleiding te kunnen voorzien en de rendabiliteit van de sector te herstellen. Het is goed dat de nieuwe Vlaamse Regering deze drie pijlers onderschrijft en van daaruit het gesprek wil aangaan. Dit kan uiteraard enkel indien er hiervoor ook budgettaire marge wordt gecreëerd.”


Contact

Paul Verschueren

Research & Economic Affairs Director / Directeur Vlaanderen

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be

Federgon, het netwerk voor werk. Door een optimale ondersteuning in elke fase van hun loopbaan zorgen we er mee voor dat mensen hun plek vinden in de wereld van werk.