Op 7 juli hebben de sociale partners van het paritair comité voor de dienstenchequesector (PC 322.01) een akkoord bereikt over de loonstijging voor poetshulpen. Federgon dankt de drie regionale overheden voor hun bemiddelende rol, zij waren doorslaggevend in het bereiken van dit akkoord. Hiermee werd overigens voor de eerste keer een sociaal akkoord binnen de sector als een tripartite-akkoord onderhandeld.
De sociale partners zijn het erover eens om voor alle huishoudhulpen in Vlaanderen en Wallonië een brutoloonstijging te voorzien van 0,77 euro per uur. Daarnaast zullen huishoudhulpen ook een eenmalige inhaalpremie ontvangen voor de afgelopen periode.
Oproep om een gelijk speelveld in Brussel
De sociale partners erkennen dat de Brusselse dienstencheque-ondernemingen in een ongelijk financieringsstelsel zitten tegenover de andere regio’s. Daarom nemen zij een gezamenlijk engagement richting de regering in lopende zaken met de vraag om de bedrijven de ruimte te geven om eenzelfde loonsverhoging te realiseren voor het einde van 2025.
Federgon vraagt om tripartite-onderhandeling structureel te verankeren
De precaire financiële situatie van de sector en het overdragen van de politieke bevoegdheid over de sector aan de regio’s, die elk hun eigen weg zijn ingeslagen, bemoeilijkten het sociaal overleg, dat zich vandaag nog steeds op het federale niveau bevindt.
De aanwezigheid van de drie regio’s was dan ook doorslaggevend om tot een uiteindelijk akkoord te komen. Federgon hoopt dat dit tripartite-akkoord geen uitzondering, maar de regel wordt voor de toekomst van de sector.
“We zijn opgelucht dat het budget dat de gebruiker betaalt eindelijk zijn weg naar onze huishoudhulpen zal vinden, maar we blijven wel bezorgd over de toekomst van onze sector. We zijn zeer dankbaar voor de bemiddelende rol die de regionale overheden gespeeld hebben in de totstandkoming van dit akkoord. Een structurele dialoog tussen de verschillende overheden en de sociale partners wordt onmisbaar in een sector waar drie overheden elk hun eigen financiering en spelregels bepalen”, concludeert Cattelain. “Wij hopen dat alle betrokken partners dan ook structureel aan tafel willen zitten om de toekomst van de sector te bewerkstelligen.”