Spring naar hoofd-inhoud

Schamele injectie in dienstenchequesector. ‘Dit is een valse start voor een écht toekomstproject.’

|   Dienstencheques

Eerder vandaag deed kersvers minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) haar plannen uit de doeken voor de toekomst van de dienstenchequesector. Van de €2,80 die de gebruiker extra zal betalen, zal al minstens €1,80 dienen om de staatskas te spijzen.‘Een prijsstijging van €1 zal de sector niet redden,’ zegt Paul Verschueren, Directeur Vlaanderen bij Federgon. ‘Wij dreigen thuis te komen van een kale reis.’

 

Ook vanuit Federgon werd reeds langer gepleit voor een afschaffing van het fiscaal voordeel als onderdeel van de herwaardering van de dienstenchequesector. Om de sector de nodige ademruimte te geven, is immers een onmiddellijke prijsstijging nodig: om in te zetten op betere lonen, betere arbeidsvoorwaarden, werkbaarheid en om de leefbaarheid van de sector opnieuw te herstellen.

 

De sectorfederatie komt echter van een kale reis terug. Met een prijsstijging van €1 zal het onmogelijk zijn om zowel in te zetten op de loon- en arbeidsvoorwaarden van de poetshulp, als werk te maken van betere omkadering voor poetshulpen en de rendabiliteit van de sector veilig te stellen. ‘Wij waarderen elke inzet voor de sector, maar met deze magere prijsverhoging moeten wij de verwachtingen alvast stevig temperen,’ zegt Paul Verschueren, Directeur Vlaanderen bij Federgon. ‘We hopen snel het gesprek te kunnen opstarten met minister Demir om tot een echte toekomstvisie te komen voor onze sector.’

 

Eerder dit jaar bracht het Departement Werk en Sociale Economie uit dat maar liefst 43% van de dienstenchequebedrijven operationeel verlieslatend is. De gemiddelde winstmarge ligt op €0,03 per dienstencheque. Kleine- en middelgrote bedrijven zien dat gemiddelde zelfs in het negatieve duiken. In de voorbije tien jaren is het aantal bedrijven in de sector gehalveerd en zelfs dan was in 2022 43% van alle dienstenchequebedrijven operationeel verlieslatend.


Contact

Paul Verschueren

Research & Economic Affairs Director / Directeur Vlaanderen

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be

Federgon, het netwerk voor werk. Door een optimale ondersteuning in elke fase van hun loopbaan zorgen we er mee voor dat mensen hun plek vinden in de wereld van werk.