Spring naar hoofd-inhoud

Federgon bezorgd om maatregelen dienstencheques: ‘Dit mag niet louter een besparing zijn op kosten van de consument’

|   Dienstencheques

De onderhandelende regeringspartijen hebben beslist om de prijs van de dienstencheque voor de consument met €1 te verhogen en de fiscale aftrekbaarheid af te schaffen. ‘Dit bedrag moet echter ook rechtstreeks naar de sector vloeien. Dit mag niet louter een besparing worden op kosten van de consument én een sector in een penibele situatie’, zegt Paul Verschueren, Director Economic Affairs & Vlaanderen bij Federgon.

Ook vanuit Federgon werd reeds langer gepleit voor een afschaffing van het fiscaal voordeel als onderdeel van de herwaardering van de dienstenchequesector. Om de sector de nodige ademruimte te geven, is immers een onmiddellijke prijsstijging nodig: om in te zetten op betere lonen, betere arbeidsvoorwaarden en om de rendabiliteit van de sector opnieuw te herstellen.

De afschaffing van dat fiscale voordeel lijkt alvast beklonken. Zo zal €1,8 van de €9 per cheque niet langer terugbetaald worden. Ook zou de consument daarbovenop een prijsstijging zien van €1. Deze twee maatregelen maken zo ongeveer 280 miljoen euro vrij. ‘Die afschaffing heeft echter enkel zin als ze rechtstreeks doorvloeit naar een verhoging van de inruilwaarde’, zegt Paul Verschueren, Directeur Vlaanderen bij Federgon. Als de Vlaamse Regering geen verdere maatregelen neemt, dan voert zij in essentie een besparing door op de kosten van de consument én een sector in een financieel onhoudbare situatie. Voor Federgon moet de afschaffing van het fiscaal voordeel omgezet worden in een verhoging van de inruilwaarde (de prijs die de overheid betaalt aan een dienstenchequebedrijf).

Paul Verschueren: ‘De afschaffing van het fiscaal voordeel heeft enkel zin als ze rechtstreeks doorvloeit naar een verhoging van de inruilwaarde. Het is onbegrijpelijk dat middelen zouden worden onttrokken aan een sector die noodlijdend is. De nieuwe Vlaamse Regering zal de sector redden, of er zal geen sector meer te redden vallen.’

Eerder dit jaar bracht het Departement Werk en Sociale Economie uit dat maar liefst 43% van de dienstenchequebedrijven operationeel verlieslatend is. De gemiddelde winstmarge ligt op €0,03 per dienstencheque. Kleine- en middelgrote bedrijven zien dat gemiddelde zelfs in het negatieve duiken. ‘De aankoopprijs optrekken om de staatskas te spijzen, dat is schuldig verzuim.’


Contact

Paul Verschueren

Research & Economic Affairs Director / Directeur Vlaanderen

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be

Federgon, het netwerk voor werk. Door een optimale ondersteuning in elke fase van hun loopbaan zorgen we er mee voor dat mensen hun plek vinden in de wereld van werk.