Spring naar hoofd-inhoud

Federgon aanvaardt uitgestoken hand: “Er is capaciteit om jaarlijks 50.000 Terug-naar-Werk-begeleidingen aan te vatten.”

|   Loopbaanbegeleiding

Eerder deze week trok Kamerlid Axel Ronse aan de alarmbel over de beperkte benutting van de Terug-naar-Werk-vouchers. Slechts een 20-tal langdurig zieken hebben het voorbije jaar zo’n voucher aangevraagd om zich te laten begeleiden naar werk. Vandaag reageert aftredend minister Vandenbroucke dat het Terug-naar-Werk-beleid versterkt kan worden en daarbij ook een rol ziet voor private begeleiders. Een uitgestoken hand die Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, graag aanneemt. “De private erkende dienstverleners kunnen zo’n 50.000 begeleidingen per jaar aanbieden en staan klaar om van het Terug-naar-Werk-beleid mee een succes te maken”, reageert Andreas Valkiers, Legal Director van Federgon.

De doelgroep van langdurig zieken is vandaag ruimschoots de grootste doelgroep die opnieuw naar de arbeidsmarkt begeleid moet worden.“Zowel maatschappelijk als individueel hebben we veel te winnen bij een sterke begeleiding van deze doelgroep. De stap naar werk is een aanzienlijke overwinning voor mensen in het herstelproces, en elke langdurige zieke kost de overheid daarbovenop ook nog eens €50.000 per jaar, terwijl deze mensen nog heel wat talenten hebben die onbenut blijven voor onze krappe arbeidsmarkt,” zegt Valkiers.

Kwaliteitsvolle loopbegeleiding helpt mensen naar de arbeidsmarkt

Nog te vaak wordt de terugkeer naar de arbeidsmarkt bekeken als het eindpunt van een herstelproces, terwijl de terugkeer naar werk voor velen een belangrijk onderdeel van dat proces kan zijn. Zo kan werk opnieuw goesting geven, structuur, een zinvolle daginvulling en motivatie voor de langdurig zieke die zo opnieuw zijn weg vindt. Voor Valkiers is de volgende stap duidelijk: voorzie loopbaanbegeleiding voor elke langdurig zieke die zo’n begeleiding kan volgen. Om begeleidingen te kunnen aanbieden is een voorafgaande erkenning immers verplicht. Deze erkenning wordt gegeven aan organisaties waarvan de begeleiders ervaring hebben in loopbaanbegeleiding en een gespecialiseerde opleiding hebben gevolg over re-integratie van langdurig zieken. Een kwaliteitsvolle begeleiding naar werk wordt zo gegarandeerd.

Voldoende capaciteit

Daarbij is het belangrijk om op te merken dat de capaciteit voor begeleiding vandaag al aanwezig is. Enerzijds bij de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten via de RIZIV-trajecten, maar ook bij de private dienstverleners is er volop capaciteit voorhanden. “De private begeleiders staan klaar om langdurig zieken te begeleiden. Met een capaciteit van zo’n 50.000 trajecten per jaar kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de terugkeer naar werk van deze groep,” besluit Andreas Valkiers. “De doorstroom blijft voorlopig echter uit omdat het kader vandaag volledig gebaseerd is op vrijwilligheid. Door vroeg in het herstelproces ook het gesprek aan te gaan over de terugkeer naar de arbeidsmarkt, is de kans veel groter dat mensen op de juiste plek terecht komen.


Federgon, het netwerk voor werk. Door een optimale ondersteuning in elke fase van hun loopbaan zorgen we er mee voor dat mensen hun plek vinden in de wereld van werk.