Het uitgebreide kernkabinet heeft half april een pakket maatregelen goedgekeurd om het personeelstekort in de kritieke sectoren tijdens de coronacrisis aan te pakken. Zo wordt er gedurende drie maanden een afwijking voorzien op het verbod op terbeschikkingstelling, waardoor een werkgever, naast zijn gewone activiteiten, zijn vaste werknemers ter beschikking kan stellen van een gebruiker die behoort tot de kritieke sectoren.
Het is belangrijk dat de bedrijven die overwegen om in een constructie van terbeschikkingstelling te stappen de administratieve lasten en risico’s vooraf goed inschatten. Vandaag moet er snel geschakeld kunnen worden. Bedrijven die gebruik willen maken van de versoepeling van terbeschikkingstelling hebben er alle belang bij een beroep te doen op de expertise van uitzendkantoren om deze constructie vlot, snel en correct op te zetten. Enkel zo kunnen werknemers die vandaag tijdelijk werkloos zijn, probleemloos ingeschakeld worden in essentiële sectoren.
Bij de terbeschikkingstelling van personeel komt er heel wat kijken. Zo moet er rekening gehouden worden met de toepassing van de reglementering en de bescherming van de arbeid, zaken die gelden op de plaats van het werk. Quid bijvoorbeeld indien de werknemer deels werkt bij zijn huidige werkgever en deels ter beschikking wordt gesteld? Er moet voldoende kennis aanwezig zijn van verloning, premies, sectorale cao’s en correcte RSZ-codes. De meeste bedrijven hebben vandaag noch de planningstools, noch de verloningstools om dit correct te kunnen doen.
Wanneer bedrijven personeel ter beschikking willen stellen van essentiële sectoren, blijft de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de werknemer gelden. De gebruiker wordt echter wel hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de sociale bijdragen, lonen, vergoedingen en voordelen die daaruit voortvloeien. Welke werkgever welk risico draagt op het moment dat er iets misloopt, zal afhangen van het voorafgaand akkoord dat tussen de drie partijen wordt gesloten. Hierover wordt best vooraf zeer goed nagedacht, onder meer m.b.t. ziekte en arbeidsongevallen.
We willen nogmaals onze bereidheid benadrukken om ondersteuning te geven aan alle bedrijven die personeel ter beschikking willen stellen van essentiële sectoren, alsook aan de ondernemingen die dringend op zoek zijn naar extra personeel. We krijgen nu reeds vragen over onder meer illegale doorlening en voelen dat bedrijven nog heel wat andere bijkomende vragen hebben over dit onderwerp.
Terbeschikkingstelling van personeel is een vak op zich, waar heel wat knowhow en gespecialiseerde tools bij komen kijken. Zo’n systeem zet je als individueel bedrijf actief in een heel andere sector niet zomaar op. Veel organisaties die vandaag in het systeem willen stappen, vinden reeds de weg naar de erkende uitzendkantoren. Dit verlaagt voor bedrijven de administratieve rompslomp en bovendien worden ze ontzorgd op het gebied van verloning, reglementering en hoofdelijke aansprakelijkheid. Door tussenkomst van een erkend uitzendkantoor is er voor zowel werkgevers als werknemers de garantie dat alles correct is geregeld. Deze garantie is vandaag, in tijden van grote onzekerheid, zeer belangrijk.