Spring naar hoofd-inhoud

Talent en knowhow als antwoord op de schaarste op onze arbeidsmarkt

|   ProjectsourcingNewsletters

Projectsourcing geeft bedrijven de mogelijkheid om projecten door externe specialisten te laten uitvoeren. Dit zijn werknemers van projectsourcingbureaus en experts in hun vakgebied: ingenieurs, informatici, technici, financieel specialisten, marketeers, juristen, HR-medewerkers, verpleegkundigen, …

Projectsourcing is in België juridisch goed georganiseerd en biedt daardoor heel wat oplossingen voor de actuele noden op onze arbeidsmarkt. Projectsourcing kan een belangrijke bijdrage leveren aan de relance van de economie en aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt.

Economische groei is noodzakelijk om waarde en welvaart te creëren. Een soepel werkende arbeidsmarkt is hiervoor een belangrijk instrument. Het federale en Vlaamse regeerakkoord zetten arbeidsmarktparticipatie en -mobiliteit hoog op de agenda. Tegen 2030 is de doelstelling om een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken. Werklozen en inactieven zullen opnieuw de weg moeten vinden naar de arbeidsmarkt, werkenden moeten langer actief blijven in duurzame en werkbare loopbanen. Mensen moeten worden klaargestoomd om mee te zijn met nieuwe technologische ontwikkelingen. Dit zorgt voor een grote skills-uitdaging. Kwantitatieve en kwalitatieve schaarste aan talenten zet bedrijven aan om alternatieve instrumenten in te zetten en andere paden te bewandelen om talent in te schakelen. Maar hoe kunnen de behoeften van bedrijven aan instroom en flexibiliteit verzoend worden met de belangen van individuen naar (loopbaan)zekerheid?

In haar nieuwe paper verkent Federgon de mogelijkheden van projectsourcing om gelijktijdig in te spelen op de behoeften van zowel bedrijven als individuen. Hoe verzoent projectsourcing het samenspel van op het eerste gezicht niet altijd gelijklopende behoeften en verwachtingen van werkgevers en individuen? En hoe kan projectsourcing de ambities voor de arbeidsmarkt mee helpen realiseren? Om de nodige inzichten te verwerven, organiseerde de federatie in juni 2021 een survey bij een steekproef van 200 projectmedewerkers en 36 opdrachtgevers. We overlopen in deze paper de resultaten en bundelen de belangrijkste inzichten in 8 heldere conclusies.

Naar de paper

Contact: Natasja Engels, Legal Advisor en Coördinator commissie Projectsourcing