Op 16 maart 2022 kwamen werknemers, vertegenwoordigers van Belgische bedrijven en werkgeversfederaties samen voor een panelgesprek. Dit initiatief kadert in Business Uniting Talents (BUT) 2030, een project geïnitieerd door het Prins Filipfonds met de steun van de Koning Boudewijnstichting en CSR Europe. Het doel van dit panelgesprek was om de etnische diversiteit in bedrijven te bevorderen. Het panelgesprek vond plaats in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning.
Woordvoerders van de BUT2030 Employee Resource Group stelden tijdens het panelgesprek hun aanbevelingen om etnische diversiteit en inclusie op de werkplek te bevorderen voor aan de CEO's van AXA Belgium, Janssen Pharmaceutica, Engie Belgium, Haven van Antwerpen, Telenet, L'Oréal Benelux, Solvay, AGC Glass Europe en vertegenwoordigers van Federgon, Comeos, Febelfin, Agoria, VBO, Unisoc, Unia, Essenscia, VOKA en UWE.
Het VBO heeft zich samen met meerdere sectorfederaties (Agoria, Essenscia, Confederatie Bouw, Febelfin, Comeos, Federgon) geëngageerd om in te zetten op meer etnische diversiteit en inclusie op de werkvloer. Dat engagement ligt vast in de ‘Way Forward’-verklaring, die werd opgesteld door CSR Europe, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en het Prins Filipfonds.
Federgon had de eer om als ‘ambassadeur’ een overzicht te geven van haar reeds jarenlange ervaring inzake diversiteit. Zo werden onder meer enkele initiatieven van zelfregulering in de uitzendsector toegelicht zoals mystery calling en de stappenprocedure met vaste contactpersonen per lid. Verder pleiten het VBO en de sectorfederaties ervoor om af te stappen van de ‘one size fits all’-benadering. Dat is meteen ook een duidelijke boodschap voor de overheid. Stop met maatregelen die ondernemingen bedelven onder tal van bijkomende verplichtingen met daaraan gekoppelde sancties. Een diverse en inclusieve werkvloer bereik je alleen door alle stakeholders te overtuigen van het belang ervan, en door een werkomgeving te creëren waar iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt.