Spring naar hoofd-inhoud

Federgon is verheugd dat de regering uitzendarbeid in de openbare sector eindelijk invoert

|   UitzendarbeidNewsletters

Federgon is uitermate verheugd dat de ministerraad op 2 maart jl. de Koninklijke Besluiten heeft goedgekeurd waarmee zowel de federale administraties als de autonome overheidsbedrijven voortaan een beroep kunnen doen op uitzendarbeid. De sector pleit reeds ettelijke jaren voor de mogelijkheid tot het inzetten van uitzendkrachten bij de overheidsdiensten, op alle niveaus. Ook overheden hebben vandaag immers nood aan een modern HR-beleid en daarvoor moeten ze kunnen beschikken over de nodige tools voor een optimale personeelsinzet, zoals onder meer uitzendarbeid. Uitzendarbeid in de openbare sector is in onze buurlanden reeds geruime tijd gangbaar en dat leverde al erg mooie ‘best practices’ op.

Dit is een dossier waar de federatie al lang op inzet. Het is dankzij de inspanningen van de verschillende ministers en hun kabinetten, in het bijzonder de minister van Ambtenarenzaken, dat er in dit dossier de nodige stappen vooruit gezet zijn.

Vertrekkend van de expertise van haar leden in de privésector heeft Federgon steeds gepleit voor een duidelijk wettelijk kader voor het inzetten van uitzendkrachten waarbij de regels voor de publieke en de privésector alleen verschillen waar dat echt nodig is. Een andere vraag van Federgon was om de systemen van het federale en het Vlaamse niveau nagenoeg gelijk te schakelen. Met deze bekommernissen vanuit de praktijk werd duidelijk rekening gehouden. En dit kan alleen de duidelijkheid en de rechtszekerheid ten goede komen.

Federgon is ervan overtuigd dat een verregaande samenwerking tussen private HR-dienstverleners en de publieke sector zal bijdragen tot de modernisering van het HR-beleid van de overheid en tot een aanzienlijke verhoging van de efficiëntie van de overheidsdiensten. Dit kan alleen maar de dienstverlening t.o.v. de burger ten goede komen.

Wat de praktische uitvoering betreft wil Federgon haar leden, in samenwerking met een werkgroep van experten van overheden, uitgebreid informeren zodat uitzenden in de publieke sector een onverdeeld succes wordt.