Spring naar hoofd-inhoud

Dit is het moment om volop te investeren in innovatieve arbeidsmarktformules zoals 'transitietrajecten'

|   Newsletters

We moeten maximaal de kaart trekken van activering om de ambitieuze arbeidsmarktdoelstellingen te halen. Federgon wijst erop dat het inderdaad geen zin heeft dat mensen vasthouden aan een job waarin ze zich niet langer goed voelen, maar kiezen voor een uitkering als alternatief is niet de juiste piste.

We moeten er absoluut voor kiezen om zoveel mogelijk mensen actief te houden op onze arbeidsmarkt en we moeten zoveel mogelijk de piste van de werkloosheid vermijden. We moeten vandaag innovatief durven zijn en komen met creatieve oplossingen die een antwoord bieden op de vele uitdagingen die er zijn. We mogen de ambitieuze doelstelling, een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030, niet uit het oog verliezen.

Voor Federgon biedt het innovatieve concept van de transitietrajecten een duidelijke oplossing wanneer een relatie tussen werkgever en werknemer helemaal vast komt te zitten. Een transitietraject is een combinatie van een intensieve  loopbaancoaching, indien nodig gevolgd door een opleiding, om ten slotte uit te monden in een periode waarin een werknemer een transitiecontract van 3 of 6 maanden krijgt via de payroll van een erkend uitzendbureau. Op dat moment kan een werknemer proeven van een tewerkstelling bij één of zelfs meerdere nieuwe werkgevers, alvorens daar in te stromen. 

Het concept van transitietrajecten kent alleen maar winnaars. De werknemer wordt begeleid naar een nieuwe uitdaging, de werkgever biedt een menselijke oplossing en voor de overheid wordt de kost van de uitkering vermeden. Volgens Federgon zijn er nog meer voordelen aan het systeem van transitietrajecten. Door de werkloosheid te vermijden kunnen transitietrajecten ervoor zorgen dat we meer mensen gemotiveerd aan het werk houden en draagt het systeem bij tot een betere arbeidsmarktmobiliteit. Door talenten en skills zo goed mogelijk in te zetten draagt arbeidsmarktmobiliteit bij tot economische welvaart en persoonlijk welzijn. 

De boodschap van Federgon aan het beleid is om in het belang van de arbeidsmarkt en de werknemers toekomstgericht te durven denken. Door te kiezen voor een innovatief arbeidsmarktbeleid wordt er geschreven aan een verhaal met enkel winnaars.

Meer weten over transitietrajecten


Contact

Andreas Valkiers

Legal Director

+32 (0)2 203 38 03
communication@federgon.be