Spring naar hoofd-inhoud

3.6. MENTORPRISE (1 dag)
05/03/2021 - 10u00-17u00

Emotionele intelligentie, leiderschap en welbevinden 

Doelstellingen

Na deze training/leerinterventie:

  • begrijp je de wetenschappelijke backbone van emotionele intelligentie;
  • verwerf je een goed inzicht in het EQ-i 2.0 -(leiderschaps)instrument;
  • heb je een eerste inzicht in het lezen en interpreteren van een EQ-i 2.0-(leiderschaps)rapport;
  • kan je de link leggen tussen EQ, gedrag, succesvol leidinggeven en welbevinden.

 

Aanpak

In deze module nemen we je mee in onze wereld van emotionele intelligentie. In een voorbereidend webinar in de ochtend krijg je een introductie over het ontstaan van het concept EQ, met haar geschiedenis en onderzoeksachtergrond, en bekijken we met de nodige aandacht het wetenschappelijke instrument, de EQ-i 2.0. Ook krijg je inzicht in het EQ-i-model, met haar 5 hoofd- en 15 subschalen. We bekijken hoe het instrument algemeen wordt ingezet en we doorlopen de opbouw van een EQ-i 2.0-rapport. Bijvoorbeeld in het kader van selectie en rekrutering.

In de namiddag komen we tot de essentie van deze module. We bekijken hoe het wetenschappelijk onderbouwde instrument een inzicht geeft in het emotionele welbevinden van het individu en op welke manier we dit dienen te interpreteren. Ook bespreken we de diverse inzetbaarheid van het instrument in o.a. evaluatiegesprekken, aanwervingen en selecties, coaching, loopbaanbegeleiding, burn-out-preventie, enzovoort. Vervolgens leggen we de focus op emotionele intelligentie en haar impact op (succesvol) leiderschap.

We bespreken diverse cases en studies met betrekking tot leiderschap en bekijken de rol van EQ in deze. We analyseren samen het EQ-i 2.0-leiderschapsrapport en leggen uit hoe je dit rapport moet interpreteren en op welke manier we het in de praktijk gaan gebruiken. We belichten het individu (de leidinggevende) en zoomen daarna in op de impact van de leider op het team en het welbevinden.

 

Inhoud en programma

  1. Geschiedenis en wetenschap achter emotionele intelligentie (10:00 - 10:30).
  2. Het EQ-i 2.0-model (10:30 - 11:10).
  3. Algemene inzetbaarheid en analyse EQ-i 2.0-instrument/rapport (11:10 - 12:00).
  4. Middagpauze (12:00 - 13:00).
  5. EQ-i 2.0 inzetten i.k.v. welbevinden (13:00 - 15:00).
  6. EQ-i 2.0 Emotional Effective Leader (15:00 - 17:00).

 

Trainer

Marleen Smekens, managing partner bij Mentorprise, is sinds 1999 de voortrekker op vlak van emotionele intelligentie in België en Luxemburg. Als global certified EQ-i 2.0 consultant geeft Marleen ook opleidingen, webinars en voordrachten over het wetenschappelijke instrument om EQ te meten, de EQ-i 2.0. Ook op vlak van leiderschap coaching is Smekens een boegbeeld in de sector. Met behulp van emotionele intelligentie probeert ze leidinggevenden naar het volgende level te brengen.