Spring naar hoofd-inhoud

Het Federgon-cijfer van de maand september 2018

|   Cijfers van de maand

89% van de huishoudhulpen geeft aan tevreden te zijn over hun job. De algemene tevredenheid in de dienstenchequesector ligt dus erg hoog: maar liefst 46% doet het werk zeer graag en 44% doet het werk eerder graag. Slechts 8% geeft aan eerder niet graag te werken als huishoudhulp en 3% werkt helemaal niet graag in de sector.

Dat blijkt uit recent onderzoek van IDEA Consult in opdracht van het Sectoraal Vormingsfonds Dienstencheques, waarbij het welzijn van huishoudhulpen in kaart werd gebracht. Zoals blijkt uit onderstaande figuur ligt de algemene tevredenheid in de dienstenchequesector erg hoog.

Deze tevredenheid vergelijken met andere sectoren is niet eenvoudig wegens verschillen in methodologie. Toch geven andere bronnen een indicatie dat deze tevredenheid hoog is. Volgens cijfers van Eurostat van 2013 geeft 9% een score van 0-5 op 10 op jobtevredenheid, 69% een score van 6-8 op 10 en 23% een score van 9-10 op 10 (waarbij 0 staat voor zeer ontevreden en 10 voor zeer tevreden). In de Europese Quality of Life survey van 2016 geeft de Belg een gemiddelde score van 7,5 op 10 op jobtevredenheid (1 betekent zeer ontevreden, 10 zeer tevreden).

Het volledige onderzoek "Werkbaar en wendbaar werk in de dienstenchequesector: Studie rond het welzijn van dienstenchequemedewerkers" is beschikbaar via deze link.


Federgon is de federatie van de HR-dienstverleners. Als sectorfederatie vertegenwoordigt Federgon de bedrijven die actief zijn op het vlak van arbeidsbemiddeling en HR-dienstverlening in de ruime zin van het woord.