Spring naar hoofd-inhoud

Het Federgon-cijfer van de maand mei 2018

|   Cijfers van de maand

Van alle werkenden in België geeft 4,3% aan een andere job te zoeken. Dat stelt Statbel, het Belgische statistiekbureau, vast in een nieuwe cijferreeks over de Belgische arbeidsmarkt.

De belangrijkste reden: op zoek naar andere/betere arbeidsvoorwaarden. Dat kan een hoger loon zijn, een beter uurrooster of kwaliteitsvoller werk. Zowel bij mannen als bij vrouwen komt deze reden het vaakst voor als motief om ander werk te zoeken.

Vrouwen willen ook een betere overeenstemming met hun eigen kwalificaties vinden. Het is voor hen bijna even belangrijk dan de zoektocht naar een andere job voor andere arbeidsvoorwaarden.

Mannen zoeken dan weer vaker naar een andere job omdat ze vrezen hun eigen betrekking te verliezen.

Enkel hooggeschoolden zoeken niet in de eerste plaats naar andere arbeidsvoorwaarden. Bij hen komt de betere overeenstemming met hun kwalificaties op de eerste plaats.

Een belangrijke reden voor jongeren om een andere job te zoeken, is dat ze hun huidige functie vaak als een overgangsjob zien. Toch zijn ook zij het vaakst op zoek naar andere arbeidsvoorwaarden, gevolgd door een betere overeenstemming met hun kwalificaties.

Andere motieven om ander werk te zoeken zijn: ‘wil meer uren per week’, ‘zoekt een betrekking in de nabije omgeving’, ‘wil een betrekking ter aanvulling van de eerste’ en ‘wil minder uren per week’.

Meer info via deze link.


Federgon is de federatie van de HR-dienstverleners. Als sectorfederatie vertegenwoordigt Federgon de bedrijven die actief zijn op het vlak van arbeidsbemiddeling en HR-dienstverlening in de ruime zin van het woord.