Spring naar hoofd-inhoud

Het Federgon-cijfer van de maand juni 2018

|   Cijfers van de maand

België staat op de achtste plaats in de Europese DESI-index (Digital Economy and Society Index). Die meet de vooruitgang van de Europese lidstaten in de digitale omschakeling. De Europese Commissie meet zo jaarlijks de verspreiding van breedband, de ontwikkeling van digitale vaardigheden, de digitalisering van overheidsdiensten en bedrijven en andere indicatoren.

België boekt op nagenoeg alle terreinen vooruitgang en toch zakt ons land tegenover vorig jaar twee plaatsen. De Scandinavische landen, Nederland en Luxemburg waren ook vorig jaar beter dan België. Dit jaar moet ons land ook Ierland en het Verenigd Koninkrijk nipt laten voorgaan. België behoort tot de cluster van goed presterende landen samen met Denemarken, Zweden, Finland, Nederland, Luxemburg, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, en Estland.

Op het vlak van “Menselijk kapitaal” presteert België goed, maar is de vooruitgang traag. Een groot deel van de Belgen gebruikt regelmatig internet (86 %, minstens eenmaal per week). Dit is ruim boven het gemiddelde voor de Europese Unie. Desondanks kampt België met enkele lacunes op het vlak van digitale vaardigheden. Inzake digitale basisvaardigheden scoort België bovengemiddeld in de Europese Unie: 61 % van de bevolking in 2017, tegenover een EU-gemiddelde van 57%. Dit betekent echter dat een belangrijk deel (39%) van de bevolking niet over deze digitale basisvaardigheden beschikt. België heeft ook een tekort aan gekwalificeerde ICT-specialisten en is slechts 23e in Europa wat betreft afgestudeerden in wetenschap, technologie en wiskunde (de “STEM”-vakken).

Volgens de Europese Commissie moet België meer mensen ervan overtuigen om gebruik te maken van mobiel breedband. Met amper 73 abonnementen per honderd inwoners behoort het gebruik ervan tot het laagste van Europa. Anderzijds moet ons land ook meer jongeren aansporen om te kiezen voor een loopbaan in de digitale technologie. De digitale vaardigheden verbeteren namelijk niet meer en het aantal afgestudeerden in STEM-vakken daalt. Wat dat betreft staat België, zoals hierboven vermeld, slechts op de 23e plaats.

Meer info...


Federgon is de federatie van de HR-dienstverleners. Als sectorfederatie vertegenwoordigt Federgon de bedrijven die actief zijn op het vlak van arbeidsbemiddeling en HR-dienstverlening in de ruime zin van het woord.