Spring naar hoofd-inhoud

Het Federgon-cijfer van de maand februari 2018

|   Cijfers van de maand

Bedrijven waren in 2017 zuinig met collectief ontslag. Er zijn in de loop van vorig jaar 3.829 banen op de helling gekomen door collectieve ontslagronden. Dat is het laagste cijfer sinds 2009, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Werk.

Het voorbije jaar hebben 62 bedrijven een collectieve ontslagronde in gang gezet. Volgens de FOD Werk draait dat cijfer normaal rond de 100 bedrijven.

Andere vaststelling is dat vijf van die 62 bedrijven hun plannen om collectief personeel de laan uit te sturen, achteraf introkken. In ‘normale’ omstandigheden komt hooguit één bedrijf op zijn stappen terug.

Ter vergelijking: het drukste jaar voor collectieve ontslagen was 2013 met meer dan 130 intenties voor collectief ontslag. 2012 was dan weer het jaar waarin de meeste banen - meer dan 16.000 - op de helling kwamen te staan via collectief ontslag.


Federgon is de federatie van de HR-dienstverleners. Als sectorfederatie vertegenwoordigt Federgon de bedrijven die actief zijn op het vlak van arbeidsbemiddeling en HR-dienstverlening in de ruime zin van het woord.