Spring naar hoofd-inhoud

Veiligheid en gezondheid van de huishoudhulpen komt op de eerste plaats

|   Dienstencheques

Op het moment dat de dienstenchequebedrijven zullen heropstarten, komt de veiligheid en de gezondheid van de huishoudhulpen op de eerste plaats. Dat zegt Federgon, de sector van de HR-dienstverleners, die onder meer de dienstenchequesector vertegenwoordigt.

“Vandaag liggen de activiteiten van de dienstenchequesector nagenoeg volledig stil”, zegt Paul Verschueren, Directeur Vlaanderen bij Federgon. “Net zoals in andere sectoren denken onze bedrijven uiteraard al na over hoe er in alle veiligheid opnieuw kan opgestart worden. De overgrote meerderheid van de bedrijven zit nu pas in deze voorbereidende fase. Het proces van heropstarten vraagt van de bedrijven een enorme voorbereiding. Dat bij de heropstart de veiligheid en de gezondheid van de huishoudhulpen op de eerste plaats komt is evident. Hierbij zal rekening gehouden worden met de instructies van de overheid. Bovendien zijn er vandaag reeds een aantal online-initiatieven genomen door onder meer het Vormingsfonds Dienstencheques, Vorm DC, om dienstenchequebedrijven en huishoudhulpen te sensibiliseren over hoe huishoudhulpen op een veilige manier weer aan de slag kunnen”, alsnog Paul Verschueren.

De huishoudhulpen, de gezinnen en de bedrijven hebben vooral nood aan duidelijkheid. Het is daarom belangrijk dat de verschillende gewesten hun beleid op elkaar afstemmen. De set van instructies die reeds door de Vlaamse overheid zijn uitgewerkt, zijn hiervoor uitermate geschikt. De sector zal ook nood hebben aan ondersteuning van de overheid om de heropstart te begeleiden. We moeten erop voorbereid zijn dat de noodzakelijke maatregelen inzake veiligheid en hygiëne nog gedurende lange tijd zullen moeten gerespecteerd worden en dat kost geld. Voor een sector die over weinig middelen beschikt zal dat niet evident zijn. “Wij vragen dan ook aan de overheden dat de middelen die nu niet gebruikt worden omdat er nauwelijks gewerkt wordt, ingezet worden om de heropstart of doorstart mogelijk te maken, onder meer om de veiligheidsmaatregelen te financieren”, zegt Paul Verschueren.

Federgon verwacht niet dat de activiteit voor het einde van het jaar op pre-coronaniveau kan komen en zonder de nodige ondersteuning kan dit leiden tot een afbouw van de dienstencheque-activiteit en de tewerkstelling. Daarom doet ze een oproep om in het belang van de huishoudhulpen en van de bedrijven samen te werken om te kijken op welke manier de sector op een veilige manier opnieuw kan opstarten.

 

Contact:

Paul Verschueren, Directeur Vlaanderen, Federgon

pr@federgon.be

+32 2 203 38 03


Federgon is de federatie van de HR-dienstverleners. Als sectorfederatie vertegenwoordigt Federgon de bedrijven die actief zijn op het vlak van arbeidsbemiddeling en HR-dienstverlening in de ruime zin van het woord.