Spring naar hoofd-inhoud

Mentorprise

EQ en welbevinden: hype of keeper? Ongetwijfeld een blijver! 

De begrippen "EQ" en "welbevinden" hebben de afgelopen coronajaren enkel aan belang gewonnen. Zullen ze de komende decennia opnieuw op de achtergrond verdwijnen? Of blijven ze van onontbeerlijk belang op de werkvloer? In deze opleiding van Mentorprise zal je leren dat EQ en welbevinden absoluut geen hype zijn. Emotionele intelligentie kent reeds een lange geschiedenis. Wij dompelen je tijdens een opleiding van 1,5 uur onder in de wondere wereld van het EQ en het bijhorende geluksgevoel. 

 

Doelstellingen

  • Inzicht krijgen in de geschiedenis en wetenschap van het EQ.
  • Kennismaken met de componenten van het EQ.
  • De link ontdekken tussen het EQ en het welbevinden.
  • De impact van een pandemie op het welbevinden begrijpen.
  • Weten wat de troeven zijn van de emotioneel intelligente werknemer en werkgever.
  • Ontdekken hoe je het EQ kan trainen en het welbevinden kan boosten.

 

Aanpak

In een onlinesessie van 1,5 uur geven we je een compacte opleiding over het EQ en de link met het welbevinden. Je mag een combinatie van theorie en interactiviteit verwachten. Voor een HR-professional als jij zal het begrip "emotionele intelligentie" niet nieuw zijn. Toch omvat het EQ meer dan je denkt.

Daarom besteden we in het eerste deel van de cursus de nodige aandacht aan de veelzijdigheid en het belang van emotionele intelligentie. Na de theorie gaan we over naar het EQ en naar welbevinden in de praktijk op de werkvloer.

 

Inhoud en programma

1. Geschiedenis en wetenschappelijke achtergrond van het EQ

We geven je op een luchtige manier inzicht in de geschiedenis en de wetenschappelijke achtergrond van het EQ. Deze theorie zal duiden dat emotionele intelligentie geen "hype" is.

2. Definitie en componenten van het EQ

Emotionele intelligentie kent een brede definitie en bestaat uit diverse componenten. We gaan kijken naar deze verschillende facetten en duiden deze met voorbeelden. In dit gedeelte zal duidelijk worden hoe belangrijk en herkenbaar EQ-componenten zijn op de werkvloer.

3. De link tussen het EQ en het welbevinden

We bespreken de link tussen EQ en welbevinden. Hoe komt het dat iemand met een hoog EQ ook effectief gelukkiger is? Waaronder lijdt ons welbevinden tijdens een pandemie? En hoe kunnen we ons welbevinden boosten? 

4. De troeven van een emotioneel intelligente werkgever en werknemer

Welke talenten bezit een emotioneel intelligente medewerker of leidinggevende? Waarom zijn deze personen zo aangenaam om mee samen te werken? En hoe kunnen we teams meer op elkaar afstemmen op vlak van EQ? Op al deze vragen trachten we een antwoord te geven.

5. Hoe kunnen EQ en welbevinden geboost worden?

EQ en welbevinden fluctueren doorheen de tijd. We kunnen beide meten, coachen en boosten. Hoe we dit precies kunnen doen, vertellen we je aan het einde van de cursusdag.

 

Trainers

Marleen Smekens, managing partner bij Mentorprise, is sinds 1999 de voortrekker op het vlak van emotionele intelligentie in België en Luxemburg. Als global certified EQ-i 2.0 consultant geeft Marleen ook opleidingen, webinars en voordrachten over het wetenschappelijke instrument om EQ te meten, de EQ-i 2.0. Ook op het vlak van leiderschapcoaching is Smekens een boegbeeld in de sector. Met behulp van emotionele intelligentie probeert ze leidinggevenden naar het volgende level te brengen.

 

Hannelore Candries, projectcoördinator bij Mentorprise, is sinds 2020 actief bij de organisatie. Inmiddels is ze Certified EQ-i Coach en medeorganisator van de EQ-i masterclasses die Mentorprise aanbiedt.